Woonverzekeringen

Voor het afsluiten van een woonhuis-verzekering, of dit nu een opstalverzekering of inboedelverzekering betreft, is het een vergelijken van verschillende verzekeraars altijd de meest slimme weg. De woonverzekeringen vergelijken kan heel eenvoudig gedaan worden op basis van verschillende dekkingen en opties. Voor een huis-verzekering wordt namelijk altijd de keuze geboden voor een basisdekking of een meer uitgebreide verzekeringsdekking met aanvullende modules. Daarbij kan er rekening gehouden geworden met de financiële gevolgen van risico’s, die de verzekerde met een huisverzekering eventueel zelf voor eigen rekening wenst te nemen. De basisdekking van een huis-verzekering biedt dekking tegen de meest voorkomende risico’s, maar voor het uitsluiten van de financiële gevolgen van zoveel mogelijk risico’s kan de verzekerde de voorkeur geven aan de meest uitgebreide all-risk dekking.

Woonverzekeringen vergelijken

Een huis verzekering vergelijken kan door de voorwaarden van de verschillende verzekeraars en dekkingen door te nemen, inclusief de maandbedragen. Op basis daarvan kan een besluit worden genomen om de voorkeur te laten uitgaan naar een voordelige standaard basisdekking of meest complete dekking welke vaak wat duurder is. Uiteraard kan de premie van de polis bij de keuze voor een dekking ook invloed hebben, dit is voor iedereen anders. Wij hebben alle verschillende woonhuispolissen op een rijtje gezet. Je kunt direct meer lezen over elke afzonderlijke verzekering voor je woning door hieronder op een van de onderwerpen te klikken. 

Kosten van een woning verzekering

Bij het afsluiten van een huisverzekering is de premie voor de meeste mensen erg van belang. Er zal dan namelijk elke maand een bedrag betaald moeten worden aan de verzekeraar. De verschillende in de premies zijn overigens niet dusdanig groot, dat het een maandelijkse aanslag op het te besteden budget zal zijn. Gemiddeld variëren de totaalpakketten tussen de €50 en €80 per maand. Het is zelfs uiteindelijk voordeliger om een verzekering af te sluiten als er zich een risico voordoet als brand of inbraak, waardoor er schade aan de inboedel of aan de opstal wordt geleden. De maandelijkse kosten staan namelijk in dat opzicht in geen enkele verhouding tot de financiële schade, die daadwerkelijk geleden kan worden. De hoogte van de premie is afhankelijk van meerdere factoren. Verder kunnen de premieverschillen van een woonverzekeringspakket zich voordoen als gevolg van de gekozen dekking. Standaarddekkingen kennen namelijk over het algemeen een lagere premie dan een zo volledige mogelijke dekking inclusief glasverzekering, een laag of geen eigenrisico en all-risk risicodekking. Verder kan het woongebied van de verzekerde overigens ook invloed hebben op de hoogte van de verzekeringspremie. In een inbraakgevoelige stad kan de premie hoger zijn dan in een dorp op het afgelegen platteland. Net zoals ook het type huis, dak, isolatie, woonoppervlak, aantal kamer, keuken en badkamer invloed hebben op het maandbedrag.


Is een woonverzekering verplicht?

Het kopen van een woning brengt verantwoordelijkheden en risico’s met zich mee. Om die reden wordt een opstalverzekering ook verplicht gesteld door de banken indien er een hypotheek is afgesloten. Met deze huisverzekering krijgt de bank in elk geval de zekerheid dat indien het huis onverhoopt mag afbranden, het onderpand weg is, maar de woon-verzekering in de vorm van een opstalverzekering dekking biedt voor de geleden schade. Een inboedelverzekering of aansprakelijkheidsverzekering is dus niet verplicht.

Kan ik ook pakketkorting krijgen?

Het is mogelijk de woonverzekering van het type opstal afzonderlijk af te sluiten van de inboedel of aansprakelijkheid. Een combinatie van deze verzekeringen met bijvoorbeeld een opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering kan overigens wel vaak tot een korting op de premie leiden in de vorm van een pakketkorting. Overigens geldt voor eigenaren van een appartement dat indien de eigenaar lid is van de Vereniging van Eigenaren dat de verzekeringen door de VvE zelf wordt geregeld in een collectieve overeenkomst.