Aankoopmakelaar
Bent u ook bang dat u uw droomhuis te duur aankoopt of dat u eventuele gebreken over het hoofd ziet omdat u zo enthousiast bent over de woning? Maakt u zich zorgen over de juridische afwikkeling en bestemmingsplannen? Dan wordt het tijd om een aankoopmakelaar in te schakelen.
Wat is een aankoopmakelaar?
Wellicht vraagt u zich af: wat is een aankoopmakelaar? Dat blijkt namelijk voor veel mensen niet duidelijk te zijn. Veelal denkt een potentiële koper van een woning die een afspraak maakt voor een bezichtiging, dat degene die hem daar zo vriendelijk ontvangt en rondleidt, zijn makelaar is. Dat is echter niet waar! Dat is de namelijk de makelaar van de verkoper, die dus door de verkoper betaald wordt om de woning zo goed mogelijk te verkopen. Zo goed mogelijk voor de verkoper wel te verstaan. En dat is volstrekt tegenstrijdig aan het belang van koper. Die wil natuurlijk aankopen voor een zo laag mogelijke prijs en tegen voor hem de meest gunstige voorwaarden. Dus daar staat u dan: als leek, die maar een paar keer in zijn leven een woning koopt of misschien voor het eerst een woning koopt, tegenover een professional.
Waarom een aankoopmakelaar?
Daarom doet u er verstandig aan om een “aankopend” makelaar in te schakelen? Een die op de hoogte is van de verschillende typen huizen en wel op voorhand al weet waar mogelijke knelpunten kunnen liggen. Die meegaat en de woningen objectief bekijkt en zich niet laat leiden door inrichting en emoties. Die let op zaken die van wezenlijk belang zijn en die in staat is op een professionele wijze de onderhandeling te voeren, zodat een optimaal resultaat wordt bereikt. Natuurlijk, daaraan zijn wel kosten verbonden. In de praktijk blijkt echter dat die kosten in de meeste gevallen dubbel en dwars worden terug verdiend omdat over het algemeen een lagere koopsom bedongen zal kunnen worden. Uiteindelijk zal uw (eigen) aankoopkakelaar een toegevoegde waarde moeten hebben zonder toegevoegde kostenpost te zijn!
10 voordelen tijdens het aankoopproces
- Ze gaan met u mee de woning bezichtigen.
- Ze adviseren u over de waarde van de woning in de huidige markt.
- Ze onderzoeken juridische zaken zoals eigendomsbewijs, kadaster, bestemmingsplannen enz.
- Ze onderhandelen over de voor u beste prijs, opleveringstermijn en wat bij de woning achterblijft.
- Ze adviseren inzake bouwkundige staat en / of bouwkundige keuring.
- Ze kijken of er sprake is van asbest, betonrot, olietanks, oude bedradingen.
- Ze bespreken koopovereenkomst en notariële leveringsakte.
- Ze doen de eindinspectie van de woning voor de sleuteloverdracht.
- Ze begeleiden bij de eigendomsoverdracht bij de notaris en controleren de eindafrekening.
- Ze zijn het aanspreekpunt inzake vragen na de overdracht van de woning.
De aankoopmakelaar vertegenwoordigt alleen uw belangen als koper, terwijl de verkopende makelaar optreedt voor de verkoper. Belangenverstrengeling is met deze transparante aanpak uitgesloten. Deze onafhankelijkheid is perfect voor een professionele onderhandeling. De informatieplicht van de verkoper maakt dat de verkoper ook gebreken moet melden: de koper heeft echter wel een onderzoeksplicht. Daarom is het bij aankoop van groot belang dat u als koper een deskundige in schakelt die de woningmarkt goed kent en weet waarop gelet moet worden.