Energielabel

Het energielabel voor woningen is dé methode voor het maken van een energiescan van uw woning en het classificeren van het huis in een bepaalde duurzaamheid-index. Er zijn 7 verschillende klassen. Energielabel A is zeer energiezuinig, het gasverbruik per jaar is bij een reguliere eengezinswoning lager dan 600 m3. Energielabel G is zeer energie onzuinig, het gasverbruik per jaar kan oplopen tot 3000 m3 of meer. Het verschil kan dus zomaar oplopen tot €1500 euro per jaar. Ligt het verbruik toch lager, dan kan dit uitsluitend door grote concessies aan het wooncomfort. IJzig koude slaapkamers, koude voeten, veel vocht in de woning. Een ongezond binnenklimaat dus. Een woning met energielabel A of B is een huis waarin het zeer gerieflijk wonen is. Tochtige ruimten die slechts geïsoleerd en geventileerd zijn behoren tot het verleden. De energienota is gemiddeld 65% lager. Bij een woning met een A+++ label kan de energienota tot bijna nul gereduceerd worden (energieneutraal / nul-op-de-meter).

Aanleveren relevante gegevens voor bepalen energielabel
Bouwkundige gegevens: Bij een woninglabelcheck vragen ze u benodigde relevante informatie aan te leveren. Er is kopie nodig van de bouwkundige tekeningen en foto’s van alle gevels van uw woning. Bent u de bouwkundige tekening van uw woning kwijt? U kunt deze eenvoudig opvragen bij de gemeente. Gemeenten kunnen deze digitaal aanleveren. Meestal in PDF. Daarnaast kunt ook een video meesturen. Tijdens het bezoek van de energiedeskundige weet hij dan ongeveer wat hij kan verwachten en tegen kan komen. Daarnaast is er inzicht nodig in de technische specificatie van de aanwezige installaties zoals vloerverwarming en ventilatie. Over het algemeen staat dit aangegeven op de installatie.

Zuinig groen huislabel heeft een positief effect op de woningwaarde
De verkoopprijs van uw woning wordt mede bepaald door de energiezuinigheid van de woning. Woningen met bijvoorbeeld een groen A of B-label worden doorgaans voor hogere prijzen verkocht dan dezelfde woningen met een C- of een D-label. Misschien bent u wel bereid om nog in uw oude woning te investeren, mits deze investering natuurlijk wordt terug verdient door een hogere verkoopprijs. Met een bouwkundige keuring en energielabel inspectie wordt een woning label afgegeven. Hierbij wordt vermeldt wat de goedkoopste aanpassing aan uw woning is om tot een beter label te komen. U heeft dan zelf de tijd om deze verbetering door te voeren. Zo’n energielabel is 10 jaar geldig. Na eventuele woningaanpassingen kan natuurlijk een beter label worden verkregen.

Simpele tips om het woninglabel te verbeteren
Bij een eenvoudig advies wordt u getoond wat de meest eenvoudige verbeterpunten zijn. Hierbij moet u denken aan vernieuwing van installaties, aanbrengen van isolatie en vervangen van glas. Het is mogelijk een stappenplan energiebesparing op te stellen. U investeert in één maatregel en spaart met het voordeel voor de volgende te nemen maatregel. Stap één is: Warmte verliezen beperken. Voor het isoleren van vloeren werken veel installateurs samen met een vloerisolatie gespecialiseerd in toepassing van Tonzon en PIF. Voor aanbrengen van na-isolatie in spouwmuren werken ze samen met een bedrijf gespecialiseerd in verwerking van HR++ Termoparels. Deze organisaties staan garant voor een grote vakkennis en goede kwaliteit. U kunt ook altijd zelf bedrijven kiezen om deze energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren.

Uitgebreid advies bij het energielabel

Bij een uitgebreid advies gaat de gediplomeerd EPA-adviseur en/of energiedeskundige samen met u onderzoeken welke duurzame verbeteringen er mogelijk zijn en wat daarvan de consequentie is voor het energieverbruik. Hierbij is deskundigheid in duurzame installatietechniek noodzakelijk. U kunt zelf bepalen welke deskundige u wilt raadplegen. Bij een uitgebreid advies kijken ze naar duurzame installatie oplossingen, isolatie en andere mogelijke opties op energie te besparen. Maar in eerste instantie kijken ze vooral naar het beperken van warmteverliezen. Samen met u onderzoeken ze welke maatregelen er mogelijk zijn. Hiervan maken ze zoveel combinaties als u wenst en tonen u hierbij de kosten en de baten, maar ook de effecten op de energieprestatie van de woning en de vermindering van de CO2 uitstoot goed voor de leefbaarheid van ons mooie land.