Isolatie

De gevel en het dak is vaak het eerste wat men van de woning ziet en bepaalt dus voor een groot deel de eerste indruk van eventuele kopers (maar ook op de plekken die ze niet zien is isoleren belangrijk). Er kunnen een aantal acties ondernomen worden met betrekking tot de gevel om de woningwaarde en/of het wooncomfort te laten stijgen. Ten eerste kunt u denken aan het reinigen van de gevel. Aanslag en vuil door verwering of uitlaatgassen wordt dan verwijderd en de gevel krijgt de originele kleur en staat terug. Hoewel dit misschien een overbodige stap lijkt, zal het resultaat verbluffend zijn. Vervolgens kunt u er voor kiezen om de gevel een waterafstotend laagje mee te geven door deze te laten impregneren. Dit verhoogt de waarde van de woning aanzienlijk, aangezien de kans op vervuiling van de gevel in grote mate afneemt. Impregneren zorgt er tevens voor dat de buitenmuur brandwerend wordt en daarmee wordt de gehele woning veiliger, dit is tevens een voordeel voor toekomstige bewoners. Ook als uw woning niet te koop staat is het geen slecht idee om een dergelijke investering te doen. Het onder handen nemen van de gevel en het dak kan schade in de toekomst voorkomen. Maar juist ook het isoleren van dak, muren en vloer heeft veel effect op de maandelijkse energierekening, het energielabel en de woningwaarde.

Isolatiemogelijkheden voor thuis

Ook het isoleren van een woning is een goede investering, waarmee u uw woning een stuk aantrekkelijker maakt. Isolatie maakt de woning duurzamer, doordat er minder warmte verloren gaat. Dat levert de woning gelijk een beter energielabel op, wat een grote invloed heeft op de waarde van de woning. Veel warmte gaat verloren bij een slecht geïsoleerde woning en dat resulteert in hogere energiekosten. Een energiezuinige woning heeft daarom een hogere waarde, omdat toekomstige bewoners zullen profiteren van lagere energiekosten dankzij deze investering. Er zijn verschillende manieren om uw woning te isoleren.

Dubbel glas

Het plaatsen van dubbel glas zorgt ervoor dat uw woning een stuk beter is geïsoleerd. Door de ramen kan tot wel 15% van de warmte verloren gaan. Dubbel glas zorgt er voor dat de warmte beter wordt behouden. Dubbel glas komt in verschillende soorten met elk een andere isolatiewaarde. Zo is er onderscheid te maken in standaard dubbel glas, HR, HR+, HR++ en HR+++ glas.

Gevelisolatie

Ook via de muren gaat veel warmte verloren. Een woning zonder gevelisolatie verliest tot wel 20% van de warmte door de muren. Een gevel kan op drie verschillende manieren worden geïsoleerd. Indien aanwezig via de spouwmuur of via de binnen- of buitenmuur. Spouwmuurisolatie is de goedkoopste en meest voorkomende vorm van gevelisolatie. Bij spouwmuurisolatie wordt de lucht in de spouw van een gevel opgevuld met isolatiemateriaal.

Dakisolatie

Via het dak gaat de meeste warmte verloren, tot maar liefst 30% van de warmte gaat verloren door de stijgende warme lucht. Het isoleren van uw dak is dus een grote stap in het verduurzamen van de woning. Uw dak kan op verschillende manieren worden geïsoleerd. Zo kunt u zowel de binnen- als buitenkant van een schuindak isoleren, een plat dak en de zoldervloer. Zeker in combinatie met zonnepanelen kun je extra veel rendement halen.

Vloerisolatie

Ook via de vloer gaat er warmte verloren. Aangezien warme lucht van nature stijgt is het warmteverlies vanuit de vloer minder hoog dan bijvoorbeeld via het dak. Via de vloer gaat gemiddeld 10% van de warmte verloren. Door de onderkant van de vloer met isolatiemateriaal te bedekken, wordt de kou uit de kruipruimte gehaald, zodat dit het huis niet meer binnendringt. Ideaal ook met vloerverwarming.

Subsidie voor woningisolatie

Verbouwingen zijn erg belangrijk voor de woningwaarde. De kosten voor verbouwingen lijken vaak een grote investering, maar sommige gemeenten maken het mogelijk om voordelig werkzaamheden aan uw woning te laten doen. In het kader van duurzaamheid wordt er in sommige gemeenten subsidie verstrekt voor bepaalde werkzaamheden, denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen en sommige vormen van isolatie. Daarnaast is er een tijdelijke btw-verlaging actief die de btw van bouw-gerelateerde projecten van 21% naar 6% verlaagd. Deze verlaging van btw is geïntroduceerd en inmiddels verlengd tot 2023. Deze korting is geldig bij huizen die ouder zijn dan 2 jaar en is van kracht op de arbeidskosten bij een verbouwing. Kijk op de website van rijksoverheid en ISDE voor de actuele regelingen.

Investeren voor hogere woningwaarde

Er zijn dus verschillende manieren om de woningwaarde te verhogen. Door een investering te doen in uw woning, kunt u de waarde aanzienlijk verhogen en uw huis beter verkopen. De investering zal bij verkoop vaak meer opleveren dan het heeft gekost. Zeker wanneer u door middel van de subsidie en de tijdelijke btw-verlaging voordelig aanpassingen aan uw woning kunt laten doen. Daarnaast maakt de huizenmarkt een comeback en is dit een perfect moment om uw woning te koop te zetten. Maak uw woning dus snel aantrekkelijk voor kopers.