CV Ketel
Een nieuwe CV ketel kopen doe je niet dagelijks, de gemiddelde levensduur van een CV ketel is al snel 10 jaar. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de voor- en nadelen en zorg ervoor dat je niet te veel betaald. Voorkom dat je overhaast een nieuwe aanschaft omdat de oude onverwachts kapot is gegaan. Een CV ketel kopen is duur en moet een goed overwogen aankoop zijn. kopen is een persoonlijke zaak, er bestaat geen beste CV ketel voor iedereen alleen een voor jou beste CV ketel.
Rendement van de ketel
Van een ketel is de belangrijkste eigenschap het rendement. Met rendement van een CV ketel wordt bedoelt welk gedeelte van de verbruikte energie omgezet wordt in warmte. Bij een rendement van 75% gaat 25% van de energie verloren. Hoe hoger het rendement hoe zuiniger je stookt. Bij het kopen van een nieuwe CV ketel kunt u kiezen voor verbeterd rendement, de zgn. VR ketel of voor hoog rendement, de zgn. HR ketel.
- VR ketel: Van een VR ketel is sprake als het rendement tussen de 83% en 90% ligt.
- HR ketels: Van een HR ketel is sprake als het rendement hoger dan 90% is. Hoog rendement CV’s worden als volgt onderverdeeld: HR100 ketels, rendement groter dan 90%, HR104 ketels, rendement groter dan 94% en HR107 ketels, rendement groter dan 97%. Doordat HR ketels gebruik maken van de warmte in de door verbranding ontstane waterdamp ligt het rendement feitelijk op respectievelijk 100%, 104% en 107%.
HR ketels vergelijken
Om een goede CV ketel te kopen is het noodzakelijk om de ketels te kunnen vergelijken. Met behulp van de keurmerken van de Stichting energieprestatie keur wordt een vergelijking van CV/HR ketels makkelijker gemaakt. Zij kennen de volgende keurmerken:
- HR-labels, cv-ketels met HR-labels zijn Hoogrendementsketels. Er zijn 3 labels te weten HR100, HR104 en HR107.
- SV-labels, SV staat voor Schonere Verbranding, cv-ketels met SV-labels hebben een produceren minder NOx dan cv-ketels zonder SV-label.
- NZ-label, .Een CV-ketel die het water van een zonneboiler naverwarmt is voorzien van een NZ-label.
- CW-label staat voor Comfort Warm Water. CV-ketels die met CW-label voldoen aan belangrijke eisen t.a.v.; tapdrempel, wachttijd, gelijkmatigheid van temperatuur en rendement. Er zijn zes labels, van CW1 tot en met CW6.
- HRe-label, Het HRe-label staat voor een nieuwe techniek, waarbij de CV-ketel ook elektriciteit opwekt.
Nieuwe CV ketel kopen / vervangen
Of je nou kiest voor een gewone CV ketel verwarming of combiketel, een VR ketel of HR ketel je wilt niet te veel betalen. Veel merken werken met adviesprijzen voor hun CV ketels dit zegt echter maar weinig over de werkelijke prijzen die meestal een stuk lager liggen. Op het internet zijn verschillende shops waar je een CV ketel verwarming of combiketel kunt kopen, ook als je uiteindelijk ervoor kiest om je ketel te kopen bij een ‘gewone’ installateur kun je profiteren van een goed prijsvergelijk. De voor jou beste en goedkoopste ketel vind je door jezelf goed te informeren. Bekende merken die zowel CV ketel verwarming als combiketels voeren zijn; Remeha, Nefit, Valliant, Itho, Bosch, Agpo en AWB.
Waarom kiezen voor een combiketel?
Een CV ketel is een onderdeel van je centrale verwarming. Met een brander wordt water opgewarmd wat vervolgens door een stelsel van buizen naar de radiatoren of vloerverwarming wordt gepompt. De CV ketel wordt indirect bediend door de thermostaat. Bij een gewone CV ketel heb je een aparte installatie voor warmwater zoals een boiler of een geiser. In geval dat de CV ketel ook zorgt voor de warmwatervoorziening in huis spreek je van een combiketel. Het voordeel van een combiketel is dat je maar één apparaat nodig hebt. De aanschaf van een gewone cv ketel en een aparte apparaat voor warmwatervoorziening is duurder dan het kopen van 1 combiketel. Ook de onderhoudskosten zijn lager en neemt een combiketel minder ruimte in beslag. Er zijn combiketels met of zonder ingebouwde boiler (soms kan je ook kiezen voor een systeem met een zonneboiler). Bij een combiketel met ingebouwde boiler wordt een voorraad warmwater aangehouden waardoor de tijd wordt verkort die nodig is om warmwater uit de kraan te krijgen.
Onderhoud van de verwarmingsketel
De cv ketel is nogal eens het ondergeschoven kindje als het gaat om onderhoud. Met een slecht onderhouden cv ketel snij je echter jezelf in de vingers. Goed onderhoud zorgt voor comfort, minder storingen en garandeert de meest zuinige werking van de cv ketel waarmee goed onderhoud zich zelf terug betaald.
- CV ketel controleren: Wat je zelf vrij makkelijk kunt doen is met regelmaat de druk van de cv ketel controleren en wanneer nodig water bijvullen. Ook de cv ketel ontluchten is een werkje wat goed zelf te doen is en wat storingen en/of een minder goede werking van de cv voorkomt. Weet je absoluut niet hoe het moet kijk dan een keer mee met de installateur of onderhoudsmonteur als deze het tijdens een onderhoudsbeurt doet, daarna kun je het in principe zelf. Voor echt technische onderhoud en afstellingen is het beter een kundig installateur in de arm te nemen.
- Jaarlijks onderhoud van de cv ketel: De meeste cv-ketels hebben jaarlijks onderhoud nodig waarbij ze worden schoongemaakt en nagekeken. De monteur controleert de werking van de cv, de waterdruk, de hoeveelheid lucht in de cv en maakt de brander schoon. Zoals gezegd onderhoud kost geen geld, het verdient zichzelf op termijn meer dan terug.
- Grote of kleine beurt: Het onderhoud van een cv ketel is niet ieder jaar hetzelfde. Net als bij een auto wordt afhankelijk van de leeftijd en daarmee het gebruik een en ander nagekeken. Een kleine onderhoudsbeurt beperkt zich wellicht tot visuele inspectie, enkele metingen en correcties. Bij een grotere onderhoudsbeurt gaat de ketel wellicht gedeeltelijk uit elkaar en worden er preventief onderdelen vervangen.
- Onderhoudscontract voor de cv ketel: Veel cv installateurs bieden de mogelijkheid van een onderhoudscontract aan. Een onderhoudscontract voor de cv kan veel voordelen hebben mits één en ander maar goed geregeld is en goed op papier staat. Je bent dan verzekerd van goed jaarlijks onderhoud, snelle service in geval van storingen en een helder en duidelijk kostenplaatje. Het is altijd zinvol om van verschillende installatiebedrijven onderhoudscontracten te vergelijken voordat je je keuze maakt.
Populaire merken en systemen
- Intergas: Intergas staat voor betrouwbaarheid in warmte. Intergas is een echte Nederlandse onderneming die met haar HR ketels tot de gerenommeerde merken hoort. Intergas heeft een aantal verbeterd rendement ketels in haar programma; VR gaswandketels, VR staande ketels en zogenaamde moederhaarden. Afhankelijk van de woning en warmwater behoefte heeft Intergas voor iedereen een geschikte hr-ketel, solo of als combiketel. Voor het kopen van een Intergas cv-ketel kun je terecht bij je installateur of goed gesorteerde cv webwinkels.
- Bosch: Bij Bosch denk je misschien in eerste instantie meer aan gereedschap dan aan cv ketels ten onrechte want Bosch heeft veel te bieden als het om cv ketels gaat. Bosch levert hr ketels die zich in de praktijk hebben bewezen met lage onderhoudskosten, storingsongevoelig en makkelijk te installeren. Ook Bosch heeft geen VR ketels meer maar alleen nog HR ketels. Met een verwachte levensduur van ca. 15 jaar zorgen de HR-ketels voor een dusdanige besparing van de maandelijkse energiekosten dat ze de extra investering meer dan waard zijn. De zuinigere HR ketels zijn overigens compromisloos als het gaat om gebruiksgemak en comfort. Snel warmwater uit de tap en een verwarming die precies doet wat jij wilt zijn met een Bosch CV ketel eenvoudig te realiseren.
- Remeha: Naar eigen zeggen is Remeha een van de meest verkochte CV ketels in Nederland. Remeha is een Nederlands producent van CV ketels die er naar streeft haar HR-ketels een zo hoog mogelijk rendement mee te geven gecombineerd met extreme zuinigheid. Deze combinatie maakt het voor veel kopers van een nieuwe cv-ketel tot een van de meest gewaarde merken. Ook als de oude cv-ketel nog niet kapot is kan de besparing op de gasrekening dusdanig zijn dat vervangen interessant is. Remeha heeft verschillende type HR ketels zoals de Calenta, Avanta, Quinta, Aquanta en de Comfort Systemen.
- Vaillant: In Nederland is Vaillant een bekend merk dat comfort en zuinigheid voor haar klanten nastreeft. Vaillant CV en Hr-ketels behoren tot de beste allerbeste cv-ketels en is binnen Europa de grootste hr-ketel fabrikant wat een prima kwaliteit prijsverhouding mogelijk maakt. Ook de het uiterlijk en uitstraling van de cv-ketel wordt niet vergeten gezien de diverse design awards die Vaillant heeft gewonnen. Niet ieder merk heeft nog Vr-ketels in haar assortiment, Vaillant gelukkig wel. Niet altijd is het mogelijk om een VR-ketel te plaatsen en soms zijn er situaties waarbij een VR-ketel de betere keuze is. Voor deze gevallen is de Vaillant thermoCOMPACT een ideale oplossing. De Vaillant thermoCOMPACT is een VR-ketel die als cv-ketel en als combiketel te kopen is. Dat gezien de technische ontwikkelingen ook bij Vaillant het accent op hr-ketels ligt is logisch. Vaillant heeft verschillende hr-ketels die naar gelang de behoeften en situatie een ieders beste keus kan zijn: HRpro, hrSOLIDE en hrEXCLUSIEF.
- AWB: AWB heeft geen VR ketels meer in haar assortiment maar heeft zich volledig toegelegd op de HR ketel. Een HR ketel staat voor een nog beter rendement waardoor het energie verbruik minder is en de stookkosten per maand lager. Een HR ketel is een investering die zich in de meeste gevallen makkelijk terugbetaald. De HR ketels van AWB zijn niet alleen goed voor de portemonnee ze zorgen ook voor een perfect comfort in huis zowel de verwarming als de warmwater voorziening zijn met een AWB cv ketel in goede handen. Het progamma omvat o.a.; wand hr-ketels en staande hr-ketels zodat ongeacht de thuis of werk situatie er een passende oplossing mogelijk is.
- ITHO: De HR-combiketel Kli-Max 2 weet een laag verbruik, uitstekende prestaties en een lage prijs prima te combineren. De ketels hebben een rendement van 107%, met recht kan hoer gesproken worden van hoog rendement. De Kli-max 2 van ITHO is er in verschillende uitvoeringen zodat al naar gelang de situatie de beste hr cv ketel gevonden kan worden. ITHO HR ketels zijn via de installateur te koop of via webwinkels zoals de tho Kli-max 2 HR24 CW4, HR30 CW5, HR36 CW5 en de HR42 CW6.
Om een CV ketel zo goed mogelijk te laten functioneren is het van belang dat de waterdruk rond de 1,5 bar is. Zowel een HR ketel als een VR ketel moet af en toe worden bijgevuld. Een CV -ketel die zeer regelmatig moet worden bijgevuld is wellicht defect en kan het beste worden nagekeken. Een CV ketel bijvullen is niet moeilijk. Heb je de gebruiksaanwijzing neem deze dan door, meestal is het bij ieder cv-ketel als volgt; Als 1e haal je de elektriciteit van de cv-ketel af. Sluit hierna een vulslang (vaak rood) aan op aan de ene kant de vulkraan van de ketel aan de andere kant op een waterkraan die dicht bij is. Zorg ervoor dat de vulslang met water gevuld is voordat je de vulkraan van de cv-ketel openzet zodat er geen lucht in de installatie wordt gepompt. Heb je dit gedaan draai dan beide kranen open totdat de drukmeter op ca. 1,5 bar staat. Draai beide kranen dicht en ontkoppel de vulslang.
Ja, een cv-ketel heeft onderhoud nodig. Afgezien van de druk en watertemperatuur die jezelf kan controleren is het aan te bevelen jaarlijks onderhoud aan een cv-ketel te laten plegen. Het jaarlijks onderhoud van een cv-ketel is overigens niet ieder jaar hetzelfde maar is afhankelijk van o.a. de leeftijd van een CV. Goed onderhoud bespaart meer dan dat het kost en is daarom aan te raden. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor airco’s.
De beste HR ketel is sterk afhankelijk van woonsituatie en persoonlijke wensen. De capaciteit van de HR ketel moet toereikend zijn voor de grote van de woning. Kies je voor een combiketel dan is het belangrijk wat de behoeften zijn; heb je douche en/of bad, moet er op meerdere plaatsen gelijktijdig warmwater geleverd worden? De totale behoefte bepaalt of de investering in een zo hoog mogelijk rendement zinvol is of niet. Wat voor een situatie de beste HR ketel is kun je het beste in overleg met een ervaren installateur doornemen, laat deze bij je thuis komen en neem de situatie en behoeften uitgebreid door. Ga niet over 1 nacht ijs en laat je desgewenst door verschillende installateurs voorlichten. Wat voor de buurman de beste CV ketel is hoeft niet dezelfde te zijn als voor jou.
Bij de meeste woningen wordt de cv-ketel op de bovenste verdieping geplaatst. Dit heeft vooral te maken met de noodzakelijke afvoerpijpen die door het dak moeten en het feit dat op de bovenste verdieping de cv-ketel het minste woonruimte in beslag neemt. Wil jij de ketel elders geplaatst hebben dan neem dan met een eventuele installateur goed de voordelen en nadelen door.