Airco

In tegenstelling tot het zuiden staat het noorden van Europa nu niet meteen bekend om zijn langdurige, bloedhete zomers. Toch durven de temperaturen ook hier in Nederland al wel eens hoog oplopen tijdens de zomer. Op zulke momenten is een airco een echt godsgeschenk om de hitte van buiten te ontlopen en binnenshuis een aangename temperatuur te creëren. Daarenboven is een airco tot veel meer in staat dan enkel het afkoelen van een woning. Lees dus snel verder om nog meer troeven te ontdekken van een airco-installatie!

Lekker koel met een airco-installatie

Wanneer het buiten non-stop rond de 30° is zal je woning al snel beginnen opwarmen, waardoor het binnen soms echt wel té warm kan worden. Daarenboven blijft de warmte ook altijd nog een tijdje binnen hangen, zelfs als het weer buiten ondertussen opnieuw helemaal is omgeslagen. Natuurlijk kan je ramen en deuren wagenwijd gaan openzetten of een heel arsenaal aan ventilatoren inschakelen, maar beide methodes zullen niet echt voldoende efficiënt blijken. Wat dan wel de oplossing is? Een airco!

Andere voordelen van een aircosysteem

De alom gekende airco-installatie gaat de lucht in een kamer afzuigen, om deze vervolgens te koelen en opnieuw de kamer in te blazen. Gevolg: een aangename, constante temperatuur waarvan je volop kan genieten als het buiten broeiend heet is. Naast de koelfunctie kunnen sommige airco toestellen trouwens ook gebruikt worden om een huis te verwarmen (omgekeerde warmtepomp). Dit gebeurt via het principe van een warmtepomp, waardoor de koelcyclus eigenlijk gewoon wordt omgekeerd. Voorts wordt een airco vaak ook standaard uitgerust met een filtersysteem dat de lucht in je huis voortdurend zuivert van pollen en stof. Ten slotte kan je ook kiezen voor een ontvochtingsfunctie en/of bevochtigingsfunctie, waarmee je de binnenlucht helemaal kan optimaliseren.

Mobiele of vaste airco?

Airco systemen zijn onder te verdelen in twee soorten: de vaste airco installaties en de mobiele airco toestellen. Een mobiele airco kan je kant-en-klaar kopen in de winkel en heeft enkel een stopcontact nodig om aan het werk te gaan. Je kan deze mobiele airco dus makkelijk van kamer naar kamer verplaatsen, hoewel er steeds een (raam)opening voorzien moet worden voor de luchtslang die de warme en vervuilde lucht afvoert. Vaste airco-installaties zijn dan weer niet verplaatsbaar en worden meestal tegen een muur, raam of plafond geplaatst; een werkje dat best door een specialist wordt uitgevoerd. In tegenstelling tot een mobiele airco heeft de vaste installatie meestal een hoger koelvermogen, hoewel dit natuurlijk ook afhangt van welke airco-installatie je kiest.

De monoblok en split airco

Ook binnen de vaste airco installaties heb je meerdere opties. Zo is er de monoblok airco: deze (over het algemeen vrij goedkope) airco toestellen bestaan uit één geheel en worden op een buitengevel of raam geplaatst. Net zoals een mobiele airco kan deze monoblok wel wat geluidshinder met zich meebrengen en is hij geschikt voor het koelen van één kamer. Een split airco daarentegen bestaat steeds uit meerdere delen en kan dus eventueel verschillende ruimtes tegelijk koelen. Zo is een split airco voorzien van een buitenunit en een of meerdere binnenunits, die met elkaar verbonden zijn via leidingen. Omdat de buitenunit niet in de leefruimte geplaatst wordt zal je bovendien helemaal geen last heben van geluidshinder. Deze split airco toestellen zijn misschien wel iets duurder in aankoop, maar hun koelvermogen is dan weer bijzonder hoog.

Houd rekening met het verbruik van je airco
Bij een airco is het erg belangrijk dat je de installatie zo goed mogelijk afstemt op de te koelen ruimte. Zo kan je er niet enkel zeker van zijn dat je airco-installatie z’n werk goed doet, maar voorkom je ook dat je energieverbruik plotseling de hoogte inschiet vanwege je airco. Wanneer je een airco gaat kopen moet je daarom ook altijd letten op het energielabel. Net zoals alle elektrische toestellen worden namelijk ook airco’s onderverdeeld in energieklassen, gaande van A tot G. A++ is hier het energiezuinigst, terwijl dat bij G allesbehalve zo is.

Het jaarlijkse onderhoud van een airco
Om de levensduur van je airco te verlengen en ervoor te zorgen dat hij optimaal werkt is het belangrijk dat je hem jaarlijks onderwerpt aan een grondig onderhoud. Hierbij worden de filters gereinigd en vervangen, worden de units gezuiverd, en wordt nagegaan of je airco nog wel naar behoren functioneert. Dit onderhoud is trouwens ook noodzakelijk om te voorkomen dat er bacteriën kunnen groeien in de airco-installatie, aangezien deze vieze geurtjes en zelfs allergische reacties kunnen veroorzaken.

De juiste airco in huis
Hoewel we niet in een zuiders land leven kan een airco ook hier wel degelijk zijn nut bewijzen. Zo kan je het dankzij een airco lekker fris houden in huis tijdens de zomer, terwijl je met sommige airco-installaties ook je woonst kan verwarmen in de winter. Daarenboven kan je je airco uitrusten met allerlei snufjes om de lucht binnenshuis helemaal te optimaliseren. Wanneer je een airco gaat kopen heb je de keuze tussen een mobiele airco of een vast exemplaar, en binnen deze laatste categorie kan je dan weer kiezen voor een split airco of een monoblok. Elk van deze airco systemen heeft zo zijn voor- en nadelen, dus het is vooral belangrijk dat je goed uitkient welke airco het meest gepast is voor jouw situatie.