Tips voor een inboedelverzekering voor studenten

Je gaat volgend jaar studeren? Of je studeert al een tijdje en je wilt op kamers? Dan is dit artikel geschikt voor jou. Op kamers gaan is een spannende en grote stap in je levensloop. Daarom wil je natuurlijk goed verzekerd zijn. Zodat je studententijd zelfs met ongelukjes nog betaalbaar en prettig blijft.

Wat is het verschil met een “normale” inboedelverzekering?
Het verschil is eigenlijk vrij simpel. Een studenteninboedelverzekering is een stuk goedkoper. Als je een normale inboedelverzekering neemt dan valt deze onder een alleenstaande huurder. Dan wordt er gerekend alsof je een kamer met keuken en badkamer voor jezelf hebt. Dit klopt natuurlijk niet. Want als je op kamers gaat deel je deze meestal met een paar andere studenten. Voor de rest ben je met een normale inboedelverzekering ook niet buitenshuis verzekerd en in een studentenverzekering kan dit er nog wel eens bij zitten.

Aandachtspunten voor studenten

Een inboedelverzekering is niet verplicht en er zijn best mensen die er geen afsluiten. Want natuurlijk moet je dan maandelijks premie betalen. Maar het is zeker verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Hieronder volgt waarom.

Is het verplicht?
Een inboedelverzekering is eigenlijk in geen enkel geval verplicht. Dus ook niet voor studenten. Maar toch is het verstandig er eentje af te sluiten. Dit komt omdat de inboedel van een student relatief hoog uitvalt. Zeker voor wat ze binnenkrijgen. Studieboeken van een aantal jaren tikken al snel de 1000 euro aan. Soms heb je een dure laptop nodig om grafisch te kunnen teken of om simulaties uit te voeren. Dit is een boel geld. Dus het is ten zeerste aan te raden.

Collectief Verzekerd
Voordat je ook maar begint om na te denken over een inboedelverzekering. Is het handig om eerst te onderzoeken of er geen collectieve inboedelverzekering is. Dit kan je bij de verhuurder navragen. Als dit het geval is dan hoef je geen inboedelverzekering af te sluiten. Er is dan een gemeenschappelijke inboedelverzekering. Daar betaal je dan al voor via de service kosten. Of het zit al bij de huur inbegrepen. Dan is het nog steeds wel handig om even naar de voorwaarden te kijken. Zodat je precies weet wat de verzekering inhoud.

Wat als er ingebroken wordt?
Dit is waar weleens wat verwarring ontstaat. Voor een reguliere inboedelverzekering geldt namelijk dat er alleen tegen diefstal verzekerd wordt bij braakschade. Dit betekend dus dat er een raam of deur zichtbare schade heeft. Dat is was anders als je op kamers gaat. Dan heb je namelijk te maken met een binnenbraakclausule. In het geval van een studentenhuis is een geforceerde voordeur niet genoeg. Dit telt niet als inbraak. Er moet echt schade zijn aan je kamerdeur of raam. Dus wat je eigenlijk wilt, is een kamer die een slot heeft en deze dan altijd afsluiten als je weg gaat. Want als dit niet het geval is dan kun je eigenlijk niet bewijzen dat er sprake is van inbraak. Dus dat is wel iets wat je in je achterhoofd kan houden als je opzoek gaat naar kamers.

Extra’s
Sommige verzekeraar bieden ook de mogelijkheid aan om je buitenshuis te verzekeren via de inboedelverzekering. Dit kan best wel handig zijn als je op een andere locatie gaat studeren. Of dit nou in de Starbucks is of in de universiteit bibliotheek. Dit gaat dan om kostbaarheden. Achmea bijvoorbeeld spreekt van kostbaarheden als iets meer dan 200 euro kost. Hier vallen dus ook je smartphone en laptop onder. Let wel op ze verzekeren tot het maximumbedrag van 1000 euro. Hier betaal je zo rond de 3 euro per maand voor. Dit zou je niet zo goedkoop krijgen met een normale inboedelverzekering. Dit behoort niet eens tot de mogelijkheden van de meeste inboedelverzekeringen. Mocht je dus koffie over je laptop krijgen terwijl je hard aan het studeren bent in de Starbucks dan ben je gewoon verzekerd.

Studentenpakketen
Het voordeel aan een studenteninboedelverzekering is dat je meerdere verzekeringen in 1 keer kan afsluiten. Dus kan kun je meteen een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering, reisverzekering etc. afsluiten. Blijf wel kritisch en laat je niet zomaar verleiden door de mooie prijs en bekijk de polissen altijd goed. Om jezelf ervan te verzekeren dat de kwaliteit en omvang van de verzekering wel aan je eisen voldoet.

Tips and Tricks voor een studenteninboedelverzekering

Het kan zo zijn dat je in de toekomst een grote aankoop gaat doen. Dan hebben we het over een TV of laptop. Houd er dan rekening mee dat je dit van tevoren aangeeft of dat je de waarde van je inboedel omhoog zet. Dit om onderverzekering te voorkomen. Onderverzekering betekend dat je voor een te laag bedrag verzekerd bent. Dus dan is de waarde van de inboedel van je kamer bijvoorbeeld 2000 euro. Maar je krijgt maar 1000 euro vergoedt dan. Verder is het ook altijd handig om bonnetjes te bewaren van je aankopen. Dan kan je namelijk bewijzen dat je deze dingen bezit. Waardoor je deze waarde terug kan krijgen als er iets mee gebeurt.

Samenvatting
Als je op kamers gaat als student dan kun je beter voor een studenteninboedelverzekering gaan dan een normale inboedelverzekering. Dit is gewoon velen malen goedkoper. Onderzoek wel altijd even of je huisbaas niet al een gezamenlijke inboedelverzekering heeft afgesloten en of je kamer wel op slot kan. Dit slot kan je er natuurlijk altijd zelf inzetten. Zodat je wel verzekerd bent bij inbraak. Verder kan het voordelig zijn om ook een buitenshuis optie te kiezen zodat je kostbaarheden ook op andere locaties verzekerd zijn. Denk er ook aan bonnetjes van waardevolle dingen te bewaren. Tensloten kan het nog de moeite waard zijn om meerdere (studenten)verzekeringen in een keer af te sluiten.

Plaats een reactie