Is een inboedelverzekering verplicht?

Vorige week heb je een voorlopig koopcontract getekend om een huis te kopen, wat een stap! Nu moet je ook een hele hoop andere dingen regelen. Waarschijnlijk koop je ook nieuwe meubels en wordt je inboedel flink uitgebreid. En omdat jij een mens bent die vooruit denkt, bekijk je ook welke inboedelverzekering je wilt. Maar moet dit eigenlijk wel?

Wat is een verplichte inboedelverzekering en opstalverzekering ook alweer?

Een inboedelverzekering is een verzekering die je af kunt sluiten om je inboedel, zoals meubels, kasten en servies, te verzekeren bij ongevallen. Deze verzekering zal de schade dekken bij bijvoorbeeld brand of inbraak. Ook kun je een opstalverzekering afsluiten voor alle vaste dingen aan je huis, zoals de muur, keuken en badkamer. De kosten van je premie voor beide verzekeringen hangt af van de waarde van je inboedel, wat je zelf kunt aangeven. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de premie en hoe meer er gedekt wordt bij schade.

Verplicht of niet?
Men wil het liefst zo min mogelijk geld uitgeven, zo ook bij verzekeringen. Daarom is het belangrijk om te weten of een verzekering verplicht is. Dat is het geval bij een inboedel- en opstalverzekering. Deze verzekeringen zijn in principe niet verplicht, op een paar uitzonderingen na.

Uitzonderingen
Bij het huren van een huis, kan het voorkomen dat de verhuurder je verplicht om een inboedelverzekering en glasverzekering af te sluiten. Om dit te kunnen doen, moet de verhuurder het wel in het contract zetten. Wanneer je een hypotheek afsluit bij de bank, voor het kopen van een huis, kan de bank van je verwachten dat je ook een opstalverzekering afsluit. Een huis is heel duur en je sluit niet voor niks een hypotheek af. Dit geld leen je van de bank, dus als jouw huis afbrandt, kan je dit nooit van je leven terugbetalen. Daarom is het niet gek als een bank dit verplicht stelt. Ook als ze dit niet doen, zou het hoogst verstandig zijn om het alsnog zelf wel te doen.

Plaats een reactie