Onder de inboedel valt alles wat los in je huis is. Zo kunnen meubels onder de inboedel vallen, maar ook je kleding, beddengoed, apparatuur en servies. Eigenlijk valt dus alles hieronder wat niet vast zit aan je huis, zoals de badkamer en keuken. Om de waarde te bepalen, moet je kijken naar de nieuwwaarde van je spullen. Spullen worden bij grote schade namelijk vervangen door de inboedelverzekering, dus je moet ook premie betalen alsof het nieuwe spullen zijn.
Waarom is de waarde belangrijk?
Het is voor een verzekeraar belangrijk om te weten, wat de waarde van je inboedel is, om de hoogte van de premie te bepalen. Niet iedereen betaalt dus ook hetzelfde voor de inboedelverzekering. Als je weinig spullen hebt, betaal je ook minder premie. Als je veel of dure spullen hebt, betaal je meer premie. Zo is het eerlijk verdeeld, maar krijg je ook een logisch bedrag wanneer de schade aan je spullen gedekt moet worden.
Manieren om waarde te bepalen
De waarde van je inboedel, kun je op verschillende manieren bepalen. Je kunt allereerst opschrijven wat alles kostte toen je het kocht. Het gaat bij de verzekering namelijk om nieuwwaarde. Dit kan wel een tijdrovende klus worden, dus het is niet altijd handig om het zo te doen. Je kunt ook gebruik maken van bijvoorbeeld deze waardemeter van verzekeraars.nl. Als je dit doet, ontvang je een document, waarop je van alles kan invullen: leeftijd, oppervlakte woning, waarde van apparatuur (gemiddeld bedrag). Dit kan je helpen om sneller de gemiddelde waarde van je inboedel te bepalen.
Wanneer bepaal je de waarde?
Als je de waardemeter invult, kun je dit inleveren bij je verzekeraar. Sommige verzekeraars werken met een jaarlijkse verhoging van de verzekerde waarde. Dit doen ze, omdat de meeste mensen spullen erbij kopen, wat de waarde van de inboedel automatisch verhoogt (denk aan een waterontharder of zonnepanelen). Bij sommige verzekeraars is het zelfs zo, dat je elke 5 jaar opnieuw je inboedel moet doorgeven. Deze regels zijn voornamelijk van kracht bij het invullen van een waardemeter. Het kan namelijk zijn, dat de waarde van je inboedel lager uitkomt door het formulier. Dan geeft de verzekeraar garantie dat je alsnog verzekerd bent voor een eventueel hoger bedrag. Om ervoor te zorgen dat ze zelf niet ook voor verrassingen van hoge bedragen komen te staan, moet je het formulier wel elke 5 jaar bijwerken.
Hoe bepaal je de waarde bij scheiding?
Een bijzondere situatie is, wanneer je gaat scheiden en de inboedel wordt verdeeld. Hoe je de verdeling doet, maakt de verzekeraar niet zoveel uit. Het is vooral belangrijk dat je achteraf doorgeeft, wat je nieuwe waarde van je inboedelverzekering is. Op het moment dat alles verdeeld is, kun je gaan bepalen hoe hoog de waarde van je inboedel nu is. Dit doe je op dezelfde manier, als ieder ander die de waarde wil bepalen. Hierna kan het ook nog zijn, dat de ander op een lagere waarde uitkomt. Dat kan ervoor zorgen, dat je nog bij moet betalen, om de balans terug te vinden in de verdeling.