Compacte woningen zijn weer helemaal in, en daar heeft de stijgende vastgoedprijzen een zeker aandeel in. Toch zoekt men naar eenvoudige manieren om de compacte woning op een zo efficiënt mogelijke wijze in te richten zodat elke ruimte maximaal benut wordt. Zo evolueerde de kelder al van opslagruimte voor voedingswaren naar een optionele leefruimte en dezelfde tendens zet zich nu ook in voor de zolder. Gedaan met het rommeltje van vergeten spulletjes onder het dak… maar een volwaardig ingerichte zolderkamer!
Richt je zolder in
Het inrichten van een zolder lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet altijd. Bij de iets oudere woningen zal de mogelijkheid tot het inrichten van de zolder voornamelijk afhankelijk zijn van de sterkte en het draagvermogen van de aanwezige draagvloer. Het verbouwen van de zolder tot speelkamer voor de kinderen zal niet echt problemen geven, het verbouwen tot badkamer of keuken daarentegen geeft toch wel wat extra gewicht dat de draagvloer zal moeten torsen. In deze situaties zal een studie uitmaken of de draagvloer in staat is om de gewenste bestemming van de zolder te dragen. Zo niet, dan dient een versteviging te gebeuren. Welke functie de zolder uiteindelijk ook zal krijgen, daglicht blijft een welkome zaak. Kunstmatige verlichting kan uiteraard ook wel, maar bij het ontbreken van daglicht is men al bijna verplicht om gedurende de volledige aanwezigheid van personen het licht te laten branden. Zeker als de zolder ingericht wordt als veelvuldig te gebruiken leefruimte, is het zonde (lees: energiebesparing) om niet van het gratis daglicht gebruik te maken.
Dakramen en lichtinval op de bovenverdieping
Een dakraam laat al heel wat van het welkome daglicht doordringen tot de zolder, en laat het plaatsen van dakramen nu net één van de eenvoudigste verbouwingswerken zijn voor de gemiddelde doe-het-zelf fanaat. In principe vraagt een zolder die als leefruimte ingericht wordt om een raamoppervlak dat gemiddeld 10 tot zelfs 12% van de vloeroppervlakte bedraagt. Dakramen bieden dan de minst ingrijpende oplossing, andere mogelijkheden zijn lichtstraten en dakkapellen, hoewel niet iedere handige Harry zich zal wagen aan deze laatste. Het betreft immers net dat gedeelte van de woning dat winter en zomer volledig aan de weersinvloeden blootgesteld wordt. Dat tijdens het verbouwen van de zolder aandacht geschonken moet worden aan isolatie is dus duidelijk.
Temperaturen op zolder
Een zolder is doorgaans bloedheet in de zomer en ijskoud in de winter, een effect dat enkel teruggedrongen kan worden door het gebruik van isolatie. En vermits het isoleren van daken slechts sinds enige tijd standaard gebeurt bij nieuwbouwwoningen, zal men merken dat de broodnodige isolatie bij diverse oudere woningen volledig ontbreekt. Toch hoeft het plaatsen van dakisolatie geen ingrijpende verbouwingen met zich mee te brengen. Een zolder isoleren is namelijk uiterst eenvoudig, de isolatie kan gewoon tussen de kepers of spanten geplaatst worden, dus aan de binnenzijde van het dak.
Kasten en opbergmogelijkheden
Verder is de algemene inrichting van de zolder afhankelijk van de gewenste bestemming. Maatkasten bieden oplossingen voor de moeilijkste hoekjes en kunnen eveneens een esthetische oplossing betekenen voor het wegwerken van leidingen voor verwarming, elektriciteit en sanitair. Let wel, niet elke verwarmingsketel is voorzien op een extra te verwarmen ruimte, raadpleeg de vloerverwarminginstallateur om te bekijken wat de mogelijkheden precies zijn. Een interessant weetje: met de opkomst van deze tendens om de zolder om te bouwen tot leefruimte, ontstond ook een nieuwe tak in de bedrijfswereld. Zo specialiseerden diverse bedrijven zich specifiek in zolderafwerking en –inrichting. Concreet betekent dit dat men de volledige inrichting kan overlaten aan zulke firma’s, een totaalproject dus!