Bouwkundige keuring
Er zijn een aantal mogelijkheden als het gaat om de woning laten keuren. Vaak die je dit als je een woning gaat aankopen of tijdens de oplevering van een nieuwbouwhuis. We proberen hier inzicht te geven welke procedure er worden gehanteerd om een woning te keuren. Dit kan met of zonder rapport.
Een keuring exclusief rapport
Wanneer u direct advies wilt, is het mogelijk samen met de inspecteur de betreffende woning te bezichtigen. Dit is de goedkoopste en snelste manier om inzicht te krijgen of de woning gebreken heeft. Ook kunt u vragen wat eventuele verbouwingskosten zijn. Hiervan ontvangt u echter geen naslagwerk of rapportage. Je kunt wel direct vragen stellen aan de bouwkundige inspecteur.
Een keuring inclusief rapport
Eerst maakt u een afspraak met een lokale deskundige. Ze nemen contact met u op en geven door wat de kosten zijn, daarna sturen ze een deskundige voor inspectie op het afgesproken moment. U hoeft daarbij niet aanwezig te zijn. Deze controleert de woning (op meer dan 50+ punten) en maakt notities en eventueel foto’s bij grote gebreken. Nadat de keuring van het huis op alle punten gecontroleerd is kan het rapport gemaakt worden. Vervolgens ontvangt u het rapport per post en/of per mail (inclusief factuur). Wanneer u het rapport heeft ontvangen kunt u gewoon bellen voor meer informatie en of advies. Het kan zijn dat u net wat meer informatie nodig heeft dan in het rapport beschreven staat voor het maken van een beslissing voor aankoop of verkoop van de woning. Het bouwkundige rapport kunt u bewaren en eventueel ook overhandigen aan toekomstige bewoners.
Wanneer u een woning wilt gaan kopen:
- Kunt u in overleg met de makelaar de keuring bij de verkopers neerleggen (kosten voor de verkopers).
- Kunt u in overleg met de makelaar de keuring zelf laten uitvoeren (kosten voor u).
- Kunt u in het geval dat er veel verbouwd moet gaan worden, samen met onze bouwkundige de woning bezichtigen. Dit is de goedkoopste manier en daardoor heeft u direct inzicht in de situatie, zonder bouwkundige rapportage.
In sommige gevallen ben je verplicht een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Deze verplichting wordt door sommige hypotheekverstrekkers opgelegd bij oude woningen. Ook kan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) je verplichten om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit gebeurt meestal wanneer de kosten voor direct noodzakelijk herstel van achterstallig onderhoud meer dan 10% van de marktwaarde van de woning bedragen. Wanneer je door een hypotheekverstrekker of door de NHG ben verplicht om een bouwtechnische keurig uit te laten voeren kun je de kosten hiervan aftrekken van de belasting. Ben je niet verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren dan zijn de kosten hiervan niet aftrekbaar.
Bij het kopen van een woning kun je niet alleen over de prijs maar ook over de overdrachtsdatum en ontbindende voorwaarden onderhandelen. De uitkomst van de bouwkundige keuring kan je als ontbindende voorwaarde inzetten. Zo kun je een bepaalde prijs voor een woning bieden onder voorbehoud van het feit dat de direct noodzakelijke kosten uit het bouwkundig onderzoek niet hoger uitvallen dan 2.500 euro. Vallen de direct noodzakelijke kosten hoger uit dan 2.500 euro dan is het door jou uitgebrachte bod niet geldig.