Inboedelverzekering vergelijken

Stel je voor dat je net splinternieuwe 4k televisie hebt gekocht. Na een weekendje weg zie je een geforceerde deur en blijkt je televisie weg te zijn. Dan word je inboedelverzekering belangrijk. Een inboedelverzekering valt onder de woonverzekeringen samen met de opstalverzekering. Maar hoe werkt deze polis, wat dekt het en wat kost het? Op deze pagina lees je er alles over.

Wat is inboedel precies?
Eigenlijk alle losse dingen in je huis. Dus dingen die je kunt verhuizen. Zoals banken, stoelen, tafels, tv’s computers, kasten en ga zo maar door. Verwar de inboedelverzekering niet met de opstalverzekering. De opstalverzekering is namelijk voor alle vaste dingen aan je huis. Dan spreken we over de muren, daken en hekwerken. Er zijn een hoop aanbieders voor inboedelverzekeringen. Deze verzekeren je tegen schade en diefstal van je spullen. Er zijn nogal een aantal verschillende dekkingen en verschillende details. Dus er is nogal wat te vergelijken.

Waarom een Inboedelverzekering afsluiten

Een inboedelverzekering is niet verplicht en er zijn best mensen die er geen afsluiten. Want natuurlijk moet je dan maandelijks premie betalen. Maar het is zeker verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Hieronder volgt waarom.

Vervangen is Duur
Het kan gebeuren dat er iets met je inboedel gebeurt. Het verschil is dat een bank of tv meer kost dan een mobiel of iets in die richting. Voorwerpen uit je inboedel zijn vaak duur en daar wordt een tijdje voor gespaart. Dus het kan best zijn dat je dat niet opeens kan ophoesten. Voor de rest heb je ook een hoop dingen opgespaard. Denk bijvoorbeeld aan kleding. Een nieuw shirtje kopen nu en dan kost niet zoveel. Maar als je shirts vernietigd worden door een brand en je moet opeens allemaal nieuwe shirts, broeken enzovoort kopen. Dit is een grote investering. Hetzelfde geldt voor sieraden. Dat kun je meestal niet in een keer allemaal opnieuw aanschaffen als je het nodig hebt.

Het Verzacht de Pijn
Het kan zeer traumatisch zijn als er in je persoonlijke leefomgeving ingebroken word of als een stuk van je huis afbrand. Hiermee omgaan is al een hele opgave. Sommige mensen voelen zich maanden onprettig in hun eigen huis na een inbraak. Of gaan midden in de nacht hun fornuis controleren na een brand. Dit op zich is al genoeg om mee te dealen. Zorgen over nieuwe meubels niet kunnen betalen en het huis weer bewoonbaar maken kunnen dan teveel van het goede zijn. Dus het is meer een kwestie van jezelf beschermen.

Het Geeft Zekerheid
De inboedel maakt je huis bewoonbaar en comfortabel. Dus het is heerlijk om thuis te komen en in je zachte bank te duiken en de televisie aan te zetten. Een inboedelverzekering geeft deze zekerheid. Mocht er iets gebeuren dan ben je er zeker van dat je bank en televisie vervangen worden. Een inbraak kan heel emotioneel zijn voor mensen. Dan wil je zeker geen gedoe met het regelen van nieuwe spullen. Een inboedelverzekering zorgt er dus voor dat je niet nog meer stress krijgt na zulke vervelende schade.

Het is ook mogelijk om buitenhuis te verzekeren
Soms neem je laptop, tablets en dure sieraden mee buiten je huis. Dan hebben we het niet over vakantie maar een feestje of een meeting in een café. Dan kan er natuurlijk wat met je sieraad of elektronica gebeuren. Dan is het fijn als je daar voor verzekerd bent. Dit is iets waar je goed op moet letten want de buitenhuisverzekering zit niet altijd bij je inboedelverzekering. Dus dit is een puntje waar mensen nog wel eens niet goed over ingelicht zijn. Er zijn namelijk zelfs speciale buitenhuisverzekering.

Wat is een goede verzekering voor mijn situatie?

Een inboedelverzekering is optimaal als je de laagst mogelijke premie hebt voor de dekking die jij nodig hebt. Dus die dekking zou dan alles dekken tegen met de nieuwwaarde van het inboedel. Voor de rest zit er ook nog wel verschil tussen een koophuis, huurhuis etc.

Koophuis
Een inboedelverzekering is niet verplicht. Maar als je een koophuis hebt is het wel zeker aan te raden. Omdat er namelijk een hoge waarde aan meubilair, kleren en elektronica aanwezig zal zijn. Mocht dit allemaal verwoest worden door een brand dan kunnen de kosten erg hoog oplopen. Waar je verder naar moet kijken is of je veel buitengewoon dure spullen in huis hebt. Vaak zit er een maximum aan hoever kostbaarheden verzekerd worden. Dit ligt meestal rond de 2500 euro. Onder kostbaarheden vallen antiek, elektronica en sieraden. Dus als dit boven de 2500 euro uitkomt dan kan het de moeite waard zijn om er een kostbaarhedenverzekering bij af te sluiten.

Huurhuis
De inboedelverzekering voor een huurhuis werkt net wat anders. Voor een huurhuis is het zeker handig om een inboedelverzekering af te sluiten als je eigen meubels etc. in het huis hebt staan. Het enige verschil is dat je in een huurhuis geen opstalverzekering hoeft af te sluiten en dat er daardoor wat dingen die normaal onder de opstalverzekering vallen onder de inboedelverzekering gaan vallen. Er zijn eigenlijk 2 dingen waar je op moet letten. Het eerste waar je op moet letten is kijken of je het glas moet meeverzekeren in je inboedelverzekering. Dit ligt eraan of de huurder dit als heeft verzekerd. Het tweede waar je mee te maken krijgt is het huurderbelang. Het kan namelijk zijn dat je niet helemaal tevreden bent met je huis. Dus dat je wat dingen gaat verbouwen. Nieuwe vloeren leggen, de keuken en badkamer verbouwen en huisje opzetten. Dan kan het zijn dat je de waarde verhoogt van je woning. Als dit het geval is dan komt de waarde van de woning niet meer overeen met de waarde waarvoor de opstalverzekering is afgesloten. Dan kun je deze verbouwing die de waarde verhogen meeverzekeren in je inboedelverzekering.

Appartementen
Eigenlijk geldt voor de inboedelverzekering voor appartementen hetzelfde als voor een huurhuis. Je moet zelf een inboedelverzekering afsluiten. Appartementen hebben een vereniging van eigenaren. Deze sluit een opstalverzekering af voor het hele appartementen complex. Dus een opstalverzekering hoef je niet zelf af te sluiten. Maar je moet wel kijken of glas verzekerd is via de vereniging van eigenaren. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je dit bij je inboedelverzekering afsluiten. Ook kun je met je inboedelverzekering vaak het eigenaarsbelang verzekeren. Dit betekend dat als je verbeteringen aan het appartement aanbrengt, dat je deze kan laten meeverzekeren met de inboedelverzekering. Dat is wel handig. Want de vereniging van eigenaren verzekerd vaak de waarde van het pand en werkt met een gemiddelde waarde van de appartementen. Dit betekend dat als je appartement door verbouwing meer waard is je onderverzekerd bent.

Studentenkamer
Bij een studentenkamer kan je geluk hebben met je inboedelverzekering. Soms heeft de huisbaas deze namelijk afgesloten. Dan hoef je zelf namelijk niets meer te doen. Voor de rest worden er tegenwoordig ook veel studenten verzekering pakketten aangeboden. Dus dat betekend dat daar dan al een inboedelverzekering in zit. Dan hoef je geen aparte inboedelverzekering af te sluiten. Dan zou je namelijk dubbel kunnen betalen. Het is wel handig als je de bonnetjes van je aankopen bewaard en eventueel foto’s maakt. Zorg er ook voor dat je kamerdeur op slot kan. Want vaak moet je deur geforceerd zijn om verzekerd te zijn. Als er alleen braakschade is aan de voordeur en voor de rest nergens. Dan ben je in jou kamer niet verzekerd tegen diefstal. Pas als er braakschade is aan je kamer duur dan ben je verzekerd voor de diefstal.

Recreatiewoning
Voor een recreatiewoning kan je een aparte inboedelverzekering afsluiten. Dit kan niet bij alle verzekeraars. Vaak wordt er ook volledige recreatiewoning verzekering afgesloten. Dus dan heb je een inboedel en opstalverzekering ineen. Dit kan heel handig zijn omdat het dan altijd duidelijk is wie wat moet vergoeden. Omdat je maar een verzekeraar hebt. Maar tegelijk kunnen de opstal en inboedelverzekering ook van kwaliteit verschillen.

Bedrijfspand(en)
De kosten van schade kunnen enorm uit de hand lopen. Als een inboedelverzekering niet goed geregeld wordt dan kan het zijn dat een bedrijf failliet gaat. Zeker als het bedrijf niet zo lekker loopt kan dit de genadeslag zijn. Inboedelverzekering zijn wat ingewikkelder voor bedrijven. Het handig om een inventaris- en geldverzekering af te sluiten. Dan is er nog een ding om op te letten. Namelijk dat als je inventaris uitbreid dat je hier een update van geeft aan je verzekeraar. Zodat je nieuwe inventaris ook meeverzekerd is.

Soorten dekkingen

Er zijn 5 verschillende soorten inboedelverzekeringen. Namelijk de brandverzekering, brand en inbraakverzekering, uitgebreide inboedelverzekering, extra uitgebreide inboedelverzekering en de allrisk inboedelverzekering. Maar eigenlijk kan je de eerste twee buiten beschouwing laten. Want deze zijn oud en heel erg basic en worden eigenlijk niet meer afgesloten. Hoe uitgebreider de dekking des te hoger is de premie en des te meer ben je tegen verzekerd.

Uitgebreide Dekking
De uitgebreide inboedelverzekering biedt dekking tegen het volgende:

  • Brand
  • Blikseminslag
  • Ontploffing
  • Storm
  • Waterschade
  • Olie, rook en roet
  • Diefstal en vandalisme
  • Rellen, relletjes en opstootjes
  • Aanrijding en aanvaring
  • Waterschade door breuk aquarium
  • Waterschade door lekkend waterbed
  • Omvallen bomen, kranen en heistellingen
  • Onvoorzien springen van waterleidingen door vorst
  • Beroving, diefstal en afpersing met geweld
  • Breuk van spiegels en dan geen handspiegels

Extra Uitgebreide Dekking
De extra uitgebreide inboedelverzekering dekt alles wat de uitgebreide inboedelverzekering dekt plus het volgende:

  • Schroei-, zeng- en smeltschade
  • Schade door neerslag die via de grond of de weg binnenstroomt
  • Schade aan inhoud van koelkasten en diepvriezer bij het uitvallen van de stroom
  • Hak- en breekwerk dat verricht moet worden om een defect in waterleiding op te sporen
  • Vandalisme aan en diefstal van tuinmeubilair, tuingereedschap, -vlaggenstokken en wasgoed dat zich in de tuin of op het balkon van de woning bevindt.

Allrisk Inboedelverzekering
Dit is de meest uitgebreide inboedelverzekering. Deze verzekering verzekerd je tegen alles wat ook bij de uitgebreide en extra uitgebreide verzekering zit. Het verzekerd je eigenlijk tegen alles behalve wat beschreven staat in de polis en uitgesloten word.

Wat zijn kostbaarheden?

Wat zijn nu eigenlijk kostbaarheden? Dan hebben we het over elektronica, antiek, kunst en muziekinstrumenten. Deze dingen zitten in principe in je inboedelverzekering. Maar kijk dit altijd goed na. Als je veel kostbaarheden hebt dan kan het nodig zijn om een extra verzekering af te sluiten voor je kostbaarheden. Deze verzekering heet heel toepasselijk een kostbaarheden verzekering.

Kan ik een opstalverzekering en inboedelverzekering combineren?

Ja, dat kan. Dit wordt dan een woonhuisverzekering genoemd. Dit kan makkelijk lijken omdat je geen last hebt van gaten of overlap in je verzekering. Verder is er ook maar een verzekeraar en is het dus duidelijk wie er moet vergoeden. Maar er zitten ook zeker nadelen aan. Het kan namelijk zijn dat de verschillende verzekeringen kwalitatief niet hetzelfde zijn. Zo kan de opstalverzekering dan zeer goed dekken en de inboedelverzekering een stuk minder. Ook kunnen de verzekeraars je zo extra dingen aansmeren. Dat zie je vooral in alles in een pakketten. Dan kan er ook nog een aansprakelijkheidsverzekering bij zitten bijvoorbeeld en dan wordt de kans groter dat je voor dingen aan het betalen bent die je niet nodig hebt.

Heb ik een inboedelverzekering op reis nodig?

Dit een beetje een grijs gebied binnen de verzekeringen. Als je tablet bijvoorbeeld uit je vakantiehuisje gestolen word. Dan kan het zo zijn dat dit onder reisverzekering valt of onder je inboedelverzekering. Dit heeft er vooral mee te maken dat inboedelverzekeringen steeds uitgebreider worden. Je hebt hier nou ook speciale buitenhuisverzekeringen voor. Tussen de reis- en inboedelverzekering kan dubbel verzekeren voorkomen. Dus dat je met deze verzekeringen twee keer tegen hetzelfde verzekerd bent. Dan betaal je dus ook dubbel dus het is zeer handig om daar op te letten.

Wat is glasdekking?

Een glasdekking geldt voor ramen. Dus niet voor je terrarium of vazen. Moet je deze afsluiten? Soms kan het verplicht zijn om een glasdekking af te sluiten bij een huurwoning. Dit kan je dan doen in je inboedelverzekering omdat je geen opstalverzekering hebt voor een huurwoning. Voor een koophuis zit er vaak een glasdekking bij de opstalverzekering. Maar deze geld alleen als het schade is die niet door eigen schuld is ontstaan. Mocht je met een verhuizing per ongeluk je ruiten beschadigen dan is het niet vergoed. Sluit je een glasdekking af dan ben je hier wel tegen vergoedt.

Wat wordt er bedoeld met polis en premie?

Een polis kan je eigenlijk als de voorwaarden van je verzekering zien. Dus hier staat in wat wel en niet verzekerd wordt. Een premie is een maandelijkse of soms jaarlijkse betaling die je doet aan de verzekeraar. Deze betaling geeft je recht op de verzekering en is de prijs die je betaald voor eventuele kosten die je vergoed gaat krijgen van de verzekeraar.

Wat is onderverzekerd of oververzekerd?

Onderverzekering en oververzekering zijn eigenlijk die dingen waar we je voor willen behoeden. Als je beiden namelijk weet te voorkomen dan heb je een optimale inboedelverzekering. Als je onderverzekerd ben dan betaal je te weinig premie. Wat op zich best prettig is. Maar het nadeel is dat als er iets verkeerd gaat je niet volledig verzekert bent. Dan kan het voorkomen dat de schade bijvoorbeeld 20.000 euro is en dat je maar verzekerd bent voor 15.000 euro. Dat is niet zo fijn. Als je over-verzekerd bent, betaal je teveel premie. Dus als je huis dan afbrand en je moet alle meubels nieuws kopen. Dan kost het bijvoorbeeld €15.000 om dit aan te schaffen maar je bent verzekerd voor €20.000. Helaas kun je niet even een extra bank of televisie van dat geld laten kopen. Dus dan betaal je teveel premie. Je bent wel 100% zeker dat je alles vergoed krijgt. Maar je kan minder betalen en hetzelfde vergoed krijgen.

Wat is eigen risico?

Het eigen risico is een bedrag van de totale schade dat je zelf betaald. Het eigen risico is meestal zo rond de € 250. Maar dit hangt ook af van je ligging. Hoe groter de kans op schade hoe hoger het eigen risico. Dus in een druk bevolkt gebied is het eigen risico hoger. Stel dat je schade 3000 euro bedraagt en je eigen risico is 250 euro. Dan krijg je 2750 euro van de verzekering en de overige 250 moet je zelf betalen.

Wat is nieuwwaarde en dagwaarde

Een voorwerp heeft 2 waardes. De nieuwwaarde staat voor de kosten als je het nieuw in de winkel koopt. De dagwaarde is de waarde van het voorwerp op het moment zelf. Dus wat je ervoor zou krijgen als je het nu zou moeten verkopen. Als je een inboedelverzekering gaat afsluiten dan is het handig om te kijken in je polis welke waarde je verzekerd krijgt. Het is natuurlijk handig als je de nieuwwaarde verzekerd krijgt want dan kan je gewoon het voorwerp opnieuw kopen of een vergelijkbaar product kopen. Vaak staat in de polis hoelang je voorwerp voor de nieuwwaarde verzekerd is. Dit is meestal 2 jaar. Maar ook dit verschilt per verzekeraar.

Wat wordt niet verzekerd?

Er zijn een paar algemene dingen die eigenlijk door geen enkele verzekeraar verzekerd worden. Dan hebben we het over aardbevingen, overstromingen, vulkaanuitbarstingen, atoomkernreacties en oorlogsgeweld. Verder word niet altijd al je gestolen geld vergoed.