Waterontharder

Het ene leidingwater is het andere niet. Zelfs in ons kleine landje vind je in verschillende gebieden een verschillende waterhardheid. De hoeveelheid kalk in het water kan dus aanzienlijk uiteenlopen. Hoewel het leidingwater overal in Nederland aan de wettelijke normen voldoet, kan te hard water toch op termijn voor een aantal ongemakken zorgen. Maar gelukkig zijn hiervoor ook prima oplossingen. Een waterontharder (ook waterverzachter genoemd) kan soelaas brengen.

Gevolgen van hard water

Op korte termijn zal de hardheid van het leidingwater geen effect hebben op je installaties. Op langere termijn kan te hard water wel een spelbreker zijn. Denk bijvoorbeeld aan: elektrische huishoudapparaten of warmwatertoestellen die het laten afweten, glazen douchewanden die aangetast worden of kranen en dichtingen die het begeven. Kalkaanslag op douchecabines geeft bijvoorbeeld altijd een slordig uitzicht en lekkende kranen zijn al helemaal om gek van te worden. Bij al deze problemen zal de oorzaak vaak dezelfde zijn: kalkafzetting door te hard water.

De oplossing: een waterontharder

Om deze problemen te voorkomen kan waterbehandeling een oplossing bieden. Hierbij wordt een waterontharder rechtstreeks op je aanvoerleiding aangesloten. Die haalt een groot deel van de kalk uit het water. Een gouden raad: laat je waterontharder steeds installeren, afregelen en onderhouden (minstens 1 keer per jaar) door een installateur. Ga niet zelf experimenteren. Het gaat hier om drinkwater, een belangrijk onderdeel van onze voeding. Dit heeft dus een niet te onderschatten invloed op je gezondheid!

Werking waterontharder meestal met kunsthars
Er zijn verschillende types waterontharders op de markt, maar de meeste werken op basis van een kunsthars. Die trekt tegelijkertijd kalk uit het leidingwater aan en geeft natriumionen af. Het ontharde water spoelt vervolgens verder naar de binnenleidingen. Als de harsbolletjes verzadigd zijn met kalk, worden ze automatisch gespoeld met zout waarna ze opnieuw hun onthardende functie kunnen vervullen. Het spoelwater wordt vervolgens afgevoerd naar de riolering en de cyclus kan herbeginnen.

Heb ik zacht of hard water?

Ga je bouwen of heb je net een woning gekocht? Dan loont het zeker de moeite om de waterhardheid eerst even na te gaan. Dat kan zeer eenvoudig via verschillende websites. De meest handige website is deze pagina van Vitens. Hier vul je jouw postcode in waarna je ziet hoe hard of zacht jouw water is.  Maar of je nu beter een waterontharder zou installeren of niet, hangt ook af van de onderlinge verhouding tussen de hoeveelheid calcium en magnesium. Vermoed je dat de hardheid toch voor problemen gaat zorgen? Nodig dan eens een specialist uit om de hardheid te komen testen.

Nadelen van kalkaanslag

  • Kalkaanslag is een slechte warmtegeleider, waardoor uw wasmachine bijvoorbeeld minder effectief uw was draait en de verwarmingselementen meer tijd nodig hebben om op te warmen, dus direct energieverlies. Hetzelfde geldt ook voor uw boiler en cv.
  • Uw gasrekening gaat omhoog, omdat een kalklaag de waterleidingen vernauwt. Door de kalkaanslag kost het meer energie om het water op te warmen. Gemiddeld betekent een kalklaag van 1 mm 7,5% meer energiekosten, 1,5 mm 15% en 5 mm dus wel 50% meer energiekosten.
  • Kalkaanslag vermindert de levensduur van uw wasmachine, vaatwasser en droger. Bovendien maakt kalk uw vaat ook dof en dat ziet u vooral op uw glazen servies. Extra spoelmiddelen en onthardingszout zijn dan ook hard nodig. Met een waterontharder hoeft dat niet meer.
  • Kalkaanslag vermindert de werking van boilers en cv-installaties.
  • Hard water geef snel huidirritaties en jeuk. Dit wordt veroorzaakt door de kalkaanslag in het leidingwater.

Wat doet een waterontharder precies?

Een waterontharder maakt van hard water weer zacht water. Vooral kalkaanslag kan hardnekkige schade toebrengen aan uw huishoudelijke apparaten. Kent u de reclamefilmpjes op tv van de monteur die een wasmachine komt repareren, waarbij het verwarmingselement totaal verkalkt is? Uw wasmachine gaat daardoor veel minder lang mee en dit is nog maar één van de problemen van hard water. Een waterverzachter filtert de kalk uit hard water, waardoor kalkaanslag geen kans meer krijgt om zich vast te zetten aan diverse onderdelen van uw huishoudelijk apparatuur.

Wat zijn de nadelen van hard water?

Hard water is niet prettig. Hebben we de top 5 nadelen even op een rijtje gezet: Beschadigt uw huishoudelijke apparatuur. Apparaten gaan veel minder lang mee dan met zacht water. Overal lelijke kalkaanslag in uw keuken, bijkeuken en badkamer. Een droge, schrale huid na het douchen en baden. Een doffe vaat uit de vaatwasmachine met blijvende schade.  

Waarom verschilt de waterkwaliteit in Nederland?

De hardheid van water is in Nederland verschilt nogal per regio. Mede omdat de waterleidingbedrijven uit verschillende bronnen water winnen. De waterhardheid in Limburg, Noord-Brabant of Zeeland kan dus wel degelijk verschillen met de waterhardheid in bijv. de noordelijke provincies. Wij hebben dit even voor u opgezocht en ja, in onze de Friesland en Leeuwarden is het water behoorlijk hard i.v.m. Overijssel of Utrecht! Toen Nederland vroeger nog in de zee lag, zijn er duizenden jaren geleden diverse kalklagen gevormd. Door de vele schaaldieren die door de zee werden afgezet, ontstonden er verspreid diverse diktes van kalklagen in de grond. In sommige gebieden in Nederland zit er dus meer kalkhoudend grond dan in andere gebieden. Dat verklaard waarom in sommige streken wat zachter water is en in andere gebieden weer (erg) hard water. Hard water wordt pas een probleem als het wordt gezuiverd tot leidingwater en bij u uit de kraan komt. U ziet dat aan kalkaanslag op uw kranen, wastafels, douchecabines, badkuipen en huishoudelijke apparaten. Dit kan tot vervelende gevolgen leiden, zeker als uw huishoudelijke apparaten daardoor eerder stuk gaan en veel minder lang meegaan. 

Hoe kan ik kalkaanslag verwijderen?

Kalkaanslag verwijderen is een vaak terugkomend probleem in veel huishoudens. Hoe vaak bent u er inmiddels mee bezig geweest? Het moeilijke is dat alle huishoudelijke middeltjes ook maar een tijdelijk effect hebben. Kalkaanslag verwijderen is helaas een continue terugkomende klus. Zou het niet fijn zijn als u nooit meer kalkaanslag in uw huis en uw kostbare apparaten zou krijgen? Het ontkalken van leidingwater kan alleen met een waterontharder met ontkalker voor langdurig en effectief resultaat. Daarmee kunt u ook nieuwe kalkaanslag voorkomen. Hierdoor zullen kalkdeeltjes niet meer neerslaan en zich aan uw leidingen en apparatuur hechten. De negatieve effecten van kalkaanslag op tegels, douchecabines, badkuip, kranen en in diverse apparaten, behoren met een goede waterontharder dan ook tot de verleden tijd. Je hebt speciale zoekjes en schoonmaakmiddelen (antikalk) om de aanslag deels weg te poetsen.